Pihakiveyksen pohjatyöt: kivi- ja maa-ainekset

Valitse oikeat kivet ja hiekat myös pihatöihin ja viherrakentamiseen. Pihan viimeistelyyn (pihakiveyksen pohjatyöt) ja viherrakentamiseen tarvitaan erilaisia kivi- ja maa-aineksia. On pitkälti jokaisesta rakentajasta kiinni, millaisia kivi- ja maa-aineksia valitsee tai tarvitsee omalle piha-alueelleen. Kaikesta huolimatta on hyvä muistaa, että tontin maaperäkin asettaa omat vaatimuksensa niiden suhteen.

Sokkelin viereen talon ympärille asennetaan tyypillisesti sepeliä tai mukulakiviä. Pihalaatoituksen alle tasaushiekaksi soveltuu parhaiten esimerkiksi raekooltaan 0/3–6 mm:n kivituhka tai seulottu hiekka 0/8 mm.

Kiviainesta ottopaikalla kesällä kuvattuna, aurinko paistaa.
Pihakiveyksen pohjatyöt: tontin maaperä ja rakentajan omat mieltymykset vaikuttavat maa-ainesten valintaan tontin pihatöissä.

Pihan sorapintaisille liikennealueille, kuten pihakäytäville, autopaikoille ja vastaaville parhaiten soveltuva pintamateriaali on kivituhka, jonka raekoko voi olla esimerkiksi 0/6–8 mm tai murske 0–16 mm. Ensiksi kivituhka levitetään vähintään 5 cm:n syvyydelle, sen jälkeen kastellaan ja lopuksi se tiivistetään huolellisesti. Näin tehtynä kivituhka muodostaa tiiviin ja sileän pinnan, jonka puhtaana pitäminen on helppoa.

Monet rakentajat haluavat koristella kukkaistutusten ja pensaiden reunuksia tai toteuttaa erilaisia kulkuväyliä terasseille, grillikodalle, rantasaunalle, leikkimökkiin, aittaan ja niin edelleen – näihinkin pitää valita silmää miellyttävät, kestävät ja tyylikkäät kivi- ja maa-ainekset.

Kaikissa kivi- ja maa-aineshankinnoissa kannattaa varmistua, että kivi- ja maa-aines on käyttötarkoitukseensa sopivaa – ja täyttää laadultaan kiviainesalan normit. Esimerkiksi hiekkalaatikkoon tarvitaan leikkihiekkaa perheen pienimpiä varten. Vastaavasti muun muassa keinujen ja kiipeilytelineiden putoamisalueille laitetaan iskunvaimentavaa turvahiekkaa.

Pihakiveyksen pohjatyöt. Lisätietoja aiheesta

Viherrakentamista ja pihatöitä kannattaa arvioida jo siinä vaiheessa, kun suunnittelee tontin hankintaa. Mieti, millaisessa maastossa tontti sijaitsee ja millainen on pihan

maaperä, sillä ne asettavat omat vaatimuksensa ja haasteensa pihatöille, viherrakentamiselle ja pihan viimeistelylle. Pihakiveyksen pohjatyöt kuuluvat viimeistelyvaiheen töihin.

Suosittelemme lämpimästi ottamaan suunnitteluvaiheeseen ammattilaisen, joka tuntee hyvin paikalliset olosuhteet. Ammattilaiselta on syytä pyytää arvio kustannuksista jo ennen kuin hankkii tontin, mikäli haluaa välttyä suurilta yllätyksiltä perustamiskustannuksissa.

Muun muassa maapohjan kantavuus ja kosteustekninen toiminta varmistetaan suunnittelijan tekemän perustamistapalausunnon mukaisesti rakennuspaikan oikein valituilla täytemaakerroksilla, huolellisella salaojituksella ja routasuojauksella. Tarvittavan kivi- ja maa-aineksen määrä ja laatu määräytyvät juuri rakennustontin maaperän mukaan.

Erilaisia kivi- ja maa-aineksia: pihakiveyksen pohjatyöt

Mietitkö esimerkiksi omakotitalon rakentamista tällä rakennussesongilla. Pihakiveyksen pohjatyöt – kuinka valitset oikeat kivi- ja maa-ainekset? Tutustu eri kivi- ja maa-aineslajikkeisiin tarkemmin. Tarjolla on runsaasti vaihtoehtoja, riippuen toki myös siitä, mitä on aikomus rakentaa.

Kysy rohkeasti lisätietoja sinua askarruttavassa asiassasi. Henkilökuntamme auttaa mielellään kaikissa kivi- ja maa-aineksiin ja palveluihimme liittyvissä kysymyksissä.

Pihakiveyksen pohjatyöt: kysy meiltä maarakentamisen palveluistamme

Pihakiveyksen pohjatyöt: pihan viimeistelyyn soveltuvia kivi- ja maa-aineksia

Tässä alapuolella on yksi esimerkki keskimääräisestä omakotitalon pihan ja tien rakentamisesta kivi- ja maa-ainesten osalta. Muistathan, että esimerkkejä on lähes yhtä monta kuin on rakentajiakin.

Yksi esimerkki kivi- ja maa-aineksista: omakotitalon pihan ja tien rakentaminen

1. Hiekka / Seulottu hiekka 0–4 mm tai 0–8 mm

2. Louhe / Luonnonkivi

3. a) Pihalaatta / Mukulakivi, b) Kivituhka / Seulottu hiekka 0–4 mm tai 0–8 mm, c) Murske 0–32 mm, 0–56 mm, d) Suodatinkangas / Hiekka, e) Perusmaa / Täytemaa

4. a) Multa b) Perusmaa / Täytemaa

5. a) Asfaltti / Murske 0–16 mm, b) Murske 0–32 / 0–56 mm, c) Murske 0–56 / 0–90 mm, d) Hiekka / Masuunikuona tai Suodatinkangas, e) Perusmaa / Penger

6. Maapuhdistamo

Muista monipuolinen Rakentajan maarakennusoppaamme, lataa se veloituksetta käyttöösi.

Lataa rakentajan maarakennusopas

Kivi- ja maa-aineskuljetukset – melkein 60 vuoden kokemuksella

Kuljetuspolar edustaa toimialallaan yhtä Suomen suurimmista kivi- ja maa-ainestoimittajista. Yrityksemme toimittaa muun muassa Oulun seudulla vuosittain yli 2 000 000 tonnia hiekkaa, soraa, murskeita, multaa, seulottuja kiviaineksia ja muita erikoislajikkeita.

Kivi- ja maa-ainekset hankitaan yli 60:ltä ottoalueelta nykyaikaisen ja monipuolisen kalustomme, ammattitaitoisen henkilökuntamme ja yhteistyökumppaniverkostomme avulla. Asiakkaillemme edellä kerrottu kokonaisuus näkyy joustavina ja kustannuksiltaan järkevinä toimituksina sekä luotettavana palveluna.

Vuonna 1964 toimintansa aloittanut yrityksemme on koko ajan laittanut satsauksia kokonaisvaltaiseen asiakaspalvelun kehittämiseen ja korkeaan laatuun niin kivi- ja maa-aineksissa, toimituksissa, maarakentamisessa kuin muissakin palveluissamme.

Palveluitamme

 • Kivi- ja maa-ainekset: maa-aineskuljetukset
 • Maatyöt
 • Logistiikan hallinta
 • Pohjanvahvistus
 • Massanvaihtotyöt
 • Erilaiset pengerrykset
 • Viherrakentaminen
 • Tukimuurit
 • Maapadot
 • Pohjaveden suojausrakenteet
 • Patoseinät / tukiseinät
 • Vedenalaiset rakenteet
 • Pilaantuneen maan puhdistustyöt
 • Maapuhdistamot: imeytyskentät ja maasuodattamot
 • Pihakiveyksen pohjatyöt

Muista: sinä valitset sen, missä laajuudessa olemme kumppaninasi rakentamassa pohjaa elämäsi tärkeimmälle sijoitukselle

Ota yhteyttä

Pihakiveyksen pohjatyöt – hyödyllisiä käsitteitä maarakentamiseen

Hyvä rakentaja, tässä rakennuskauden vinkki sinulle. Ota maarakentaminen ja termistö haltuun ennen oman rakennusprojektin aloittamista. Tällä sivulla on hyödyllistä tietoa maarakentamisen käsitteistä.

Muita rakentajia kiinnostavia aiheita

Muista myös verkkosivuiltamme löytyvät muut mielenkiintoiset aiheet kuin maatyöt. Tässä alapuolella on listattu erilaisia aiheita, jotka saattavat kiinnostaa etenkin omakotitalon rakentajia. Tutustu esimerkiksi seuraaviin:

Tutustu Vimeo-kanavallamme ammattitaitoomme

Lähetä Kuljetuspolarin ammattilaiselle viesti

Ota yhteyttä