Maapuhdistamo on ekologinen vaihtoehto

Tiesitkö, että kotitalouksien tuottamat jätevedet voidaan puhdistaa maapuhdistamossa, jos maapuhdistamo ei aiheuta ympäristölle häiriöitä. Kun alat suunnitella omakotitalon rakentamista, suunnittelun alkuvaiheessa tehdystä maaperätutkimuksesta selviää, onko rakennustontillesi mahdollista toteuttaa maapuhdistamo.

Maapuhdistamo: omakotitalon rakennustontilla kaivinkone, kuorma-auto ja ammattilaisia tekemässä talon perustuksia ja pohjatöitä.
Maapuhdistamo vaatii osaavan ammattilaisen tekijäiksi, jotta se toimii oikein ja asumisesta syntyvien jätevesien käsittely täyttää jätevesilain vaatimukset.

Maapuhdistamon oikeanlainen sijoittaminen tontille on aivan olennainen seikka, jotta maapuhdistamo toimii oikein ja asumisesta syntyvien jätevesien käsittely täyttää jätevesilain vaatimukset. Yksityiskohtana mainittakoon, että esimerkiksi talousvesikaivoja ei saa olla pohjaveden virtaussuunnan alapuolella. Tavanomainen puhdistamo on pinta-alaltaan noin 30 m². Oikein hoidettuna maapuhdistamo toimii yleensä 20–30 vuotta – riippuen käytetyistä kivi- ja maa-aineksista sekä saostussäiliön tyhjennysvälistä.

Maapuhdistamo: kuinka se toimii käytännössä?

Maapuhdistamoja on kahdenlaisia: maahanimeyttämöjä = imeytyskenttiä ja maasuodattamoja. Molemmissa näissä kahdessa tapauksessa jätevedet esikäsitellään aina ensin saostussäiliössä ennen niiden johtamista jakokaivoon. Saostussäiliössä on T-haarat, jotta vettä raskaammat kiintoaineet sekä vettä kevyemmät rasvat jäävät säiliöön.

Edellä kuvatulla toimenpiteellä estetään imeytysputkien ja suodatusputkien sekä niiden kenttien tukkeutuminen. Imeytysputkien päästä nostetaan maan pinnalle tuuletusputket, joiden tarkoituksena on varmistaa kentän tuuletus ja puhdistustyötä tekevien mikrobien riittävä hapensaanti. Saostussäiliö suositellaan tyhjennettäväksi vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Imeytyskenttä
Imeytyskentässä jätevesi johdetaan saostuskaivolta imeytysputkiston kautta maaperään mikrobien pudistettavaksi.

Lue lisää imeytyskentästä

Maasuodattamo
Myös maasuodattamossa jätevesi johdetaan saostuskaivolta imeytysputkiston kautta maaperään mikrobien pudistettavaksi. Puhdistunut vesi kerätään kokoomaputkien kautta kokoomakaivoon ja johdetaan sieltä edelleen esimerkiksi avo-ojaan.

Tutustu lisää maasuodattamoon

Metaforallinen kuvituskuva, jossa rakentamisen ammattilainen tarkastamassa maaperää suurennuslasin avulla.
Suunnittelun alkuvaiheessa tehdystä maaperätutkimuksesta selviää, onko rakennustontillesi mahdollista toteuttaa maapuhdistamo.

Erilaisia kivi- ja maa-aineksia: maapuhdistamo

Mietitkö esimerkiksi omakotitalon rakentamista alkavalla rakennussesongilla? Pohdituttavatko kenties viemäriasiat? Maapuhdistamo voi olla hyvä vaihtoehto viemärille haja-asutusalueella.

Esimerkiksi maapohjan kantavuus ja kosteustekninen toiminta varmistetaan suunnittelijan tekemän perustamistapalausunnon mukaisesti rakennuspaikan oikein valituilla täytemaakerroksilla, huolellisella salaojituksella ja routasuojauksella. Tarvittavan kivi- ja maa-aineksen määrä ja laatu määräytyvät ennen muuta rakennustontin maaperän mukaan.

Muistathan, että suunnittelijalta voi pyytää arvion kustannuksista jo ennen kuin hankit tontin. Se kannattaa tehdä, mikäli haluaa välttyä suurilta yllätyksiltä perustamiskustannuksissa. Kysy suunnitteluun ammattilaista, joka tuntee hyvin paikalliset tonttiolosuhteet.

Tutustu eri kivi- ja maa-aineslajikkeisiin tarkemmin. Vaihtoehtoja on runsaasti riippuen tietysti myös siitä, mitä on aikomus rakentaa.

Maapuhdistamo: kysy meiltä maarakentamisen palveluistamme

Ota yhteyttä

Kivi- ja maa-aineskuljetukset – melkein 60 vuoden kokemuksella

Kuljetuspolar on alansa yrityksenä yksi Suomen suurimmista kivi- ja maa-ainestoimittajista. Toimitamme esimerkiksi Oulun seudulla vuosittain yli 2 000 000 tonnia hiekkaa, soraa, murskeita, multaa, seulottuja kiviaineksia ja muita erikoislajikkeita.

Kivi- ja maa-ainekset hankitaan yli 60:ltä ottoalueelta nykyaikaisen ja monipuolisen kalustomme avulla – ammattitaitoisesta henkilökunnastamme puhumattakaan. Asiakkaillemme edellä kerrottu kokonaisuus näkyy joustavina ja kustannuksiltaan järkevinä toimituksina sekä luotettavana palveluna.

Kuljetuspolar Oy on kokenut ja ammattitaitoinen yhteistyökumppani muun muassa kivi- ja maa-aineskuljetuksissa sekä maarakennustöissä. Vuonna 1964 toimintansa aloittanut yrityksemme on koko ajan laittanut satsauksia kokonaisvaltaiseen asiakaspalvelun kehittämiseen ja korkeaan laatuun niin kivi- ja maa-aineksissa, toimituksissa, maarakentamisessa kuin muissakin palveluissamme.

Kuljetuspolarin palveluita

 • Kivi- ja maa-ainekset: maa-aineskuljetukset
 • Logistiikan hallinta
 • Pohjanvahvistus
 • Massanvaihtotyöt
 • Erilaiset pengerrykset
 • Viherrakentaminen
 • Tukimuurit
 • Maapadot
 • Pohjaveden suojausrakenteet
 • Patoseinät / tukiseinät
 • Vedenalaiset rakenteet
 • Pilaantuneen maan puhdistustyöt
 • Maapuhdistamot: imeytyskentät ja maasuodattamot

Ota yhteyttä

Maapuhdistamo, katso myös nämä aiheet

Muista myös verkkosivuiltamme löytyvät muut mielenkiintoiset aiheet, jotka saattavat omakotitalon rakentajana kiinnostaa sinua. Tutustu muun muassa seuraaviin aiheisiin.

Maapuhdistamo: lataa rakentajan maarakennusopas

Hyödynnä veloituksetta rakentajan maarakennusoppaamme ja lataa se käyttöösi näiltä verkkosivuillamme. Rakentajan maarakennusoppaassamme käydään läpi olennaisia asioita havainnollisten kuvien avulla ja se pitää sisällään monipuolisesti mielenkiintoisia aiheita, joista on rakentajalle hyötyä.

Täytä oheinen lomake huolellisesti ja lataa opas veloituksetta. Toimitamme oppaan latauslinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Mikäli, et löydä pohtimaasi asiaa rakentajan maarakennusoppaastamme, ota meihin yhteyttä.

Kivi- ja maa-aineskuljetukset – asiaa hinnoittelumallistamme

Kuljetuspolarilla kivi- ja maa-ainekset hinnoitellaan tonnihinnalla, eli kokonaishinta materiaalitoimitukselle muodostuu kauttamme tilatuissa kivi- ja maa-ainestoimituksissa siten tilatusta määrästä sekä rahtimaksusta. Toimitamme kivi- ja maa-aineksia luotettavasti Ouluun ympäryskuntineen, Oulun eteläisten jokilaaksojen ja Kainuun alueille. Kuljetuspolarin toimitukset ovat joustavia, sillä nopeimmillaan ne ovat perillä jopa saman päivän aikana tilauksesta.

Millaiseen käyttötarkoitukseen tarvitset kivi- tai maa-ainesta? Me opastamme sinua valinnassa. Ammattilaisemme ovat sitä varten, että autamme sinua osaltamme rakennusprojektisi onnistumisessa, arvioimme esimerkiksi yhdessä kanssasi sopivia kivi- ja maa-ainesmääriä omalle tontillesi. Ota yhteytä ammattilaisiimme kaikissa maarakentamiseen liittyvissä asioissa, palvelemme sinua mielellämme. Yhteyden saat helposti sähköpostitse tai soittamalla meille.

Maa-ainekset kaikille pihoille järjestyvät meidän kauttamme – talon perustuksista kukkapenkkien ehostukseen ja kaikkeen siltä väliltä. Toimitamme kivi- ja maa-ainekset kaikkeen viher- ja maarakentamiseen – saat meiltä tarvitsemasi hiekat, sorat, mullat, murskeet ja täytemaat.

Ota yhteyttä ammattilaisiimme

Kuljetuspolariin voit tutustua myös Vimeo-kanavalla

Lähetä Kuljetuspolarin ammattilaiselle viesti

Ota yhteyttä