Salaojitus – pidä perustukset kuivana

Salaojitus on tärkeä työvaihe ja merkittävä osa talon perustusten rakentamista, sillä sen ansiosta perustukset pysyvät kuivina. Lisäksi se vaikuttaa siihen, ettei pohjavesi pääse nousemaan perustustasolle. Ympäristöministeriön kosteuteen liittyvät määräykset ja ohjeet korostavat rakennuspohjan kuivatuksen tärkeyttä.

Salaojitus: keltainen kaivinkone kaivamassa multaa. Kauhallinen täynnä maa-ainesta.
Salaojitus kannattaa toteuttaa huolellisesti: suunnitelmat perustusten salaojituksesta salaojakaivoineen tehdään perustussuunnitelmien yhteydessä.
Salaojitus: tontilla ammattilainen lapioi mursketta talon perustusten tekemisen yhteydessä.
Salaojitusten tekemiseen on hyvä valita niihin erikoistunut ammattilainen.

Suunnitelmat perustusten salaojituksesta salaojakaivoineen tehdään perustussuunnitelmien yhteydessä. Sadevesien johdatus rakennuksesta poispäin toteutetaan maanpinnan kallistuksilla.

Salaojaputken korkein kohta saa olla enintään viereisen seinäanturan alapinnan tasolla, mieluiten kuitenkin sen alapuolella. Salaojakerroksen minimipaksuus putken alla ja sivuilla on 100 mm ja päällä 200 mm. Perusmuuria, sokkelipalkkia tai kellarin seinää vasten olevan pystysuuntaisen salaojituskerroksen on oltava leveydeltään vähintään 200 mm.

Salaojitus: mitkä kivi- ja maa-ainekset soveltuvat tekemiseen?

Salaojituskerrosmateriaalina käytetään esimerkiksi salaojasoraa, sepeliä tai pestyä singeliä. Salaojiin käytettävän kivi- ja maa-aineksen tulee olla rakeisuudeltaan sellaista, että se läpäisee veden vaivatta, mutta kuitenkin suodattaa vedestä putkea tukkivat epäpuhtaudet itseensä. Kun käytetään hyvälaatuista normien mukaista salaojasoraa tai muuta tarkoituksenmukaista materiaalia, varmistetaan salaojan moitteeton toiminta.

Valinta eri kivi- ja maa-aineksien välillä tehdään rakennuspaikan kosteustaipumusten perusteella. Esimerkiksi helpoille ja hyvin vettäläpäiseville rakennuspaikoille salaojasora on hyvä valinta. Sepeliä tulee käyttää, jos rakennuspaikka on alavalla maalla, eikä maaperä suodata hyvin vettä. Sepeliä käytettäessä täytyy muistaa erottaa salaojarakenne suodatinkankaalla muista maa-aineksista. Myös kapillaarikatkosepeliä (käytetään yleensä sokkelin sisäpuolisessa täytössä) voidaan käyttää salaojasepelinä, jolloin vähennetään rakennuspaikalle tarvittavien erilaisten ainesten lukumäärää.

Salaojituksessa käytettäviä kivi- ja maa-aineksia

Hyödynnä myös kattavaa Rakentajan maarakennusopastamme – lataa se veloituksetta käyttöösi täältä!

Kuljetuspolarilta kivi- ja maa-ainekset, toimitus ja hinta

Meiltä Kuljetuspolarilta saat kaikki tarvitsemasi kivi- ja maa-ainekset eri käyttötarkoituksiin – talon perustuksista kukkapenkin ehostukseen ja kaikkeen siltä väliltä. Toimitamme ainekset monipuoliseen viher- ja maarakentamiseen yksityis- ja ammattikohteisiin. Meidän kauttamme tilaat niin hiekat, sorat, mullat, murskeet kuin täytemaat.

Kun olet tehnyt tilauksen, olemme yhteydessä sinuun ja sovimme materiaalin toimituksesta tarkemmin henkilökohtaisesti kanssasi. Sen jälkeen tilaus toimitetaan irtokuormana haluamaasi osoitteeseen. Toimituksemme tunnetaan joustavuudesta, sillä nopeimmillaan se on perillä halutussa kohteessa jopa saman päivän kuluessa tilauksestasi.

Kivi- ja maa-ainekset hinnoitellaan pääasiassa tonnihinnalla. Kokonaishinta materiaalitoimitukselle muodostuu siten aina tilatusta määrästä sekä rahtimaksusta. Toimitamme maa- ja kiviaineksia Oulun, Nivalan, Ylivieskan, Kalajoen ja Kainuun alueille.

Kerro meille, mihin tarkoitukseen tarvitset kivi/maa-ainesta, niin me opastamme sen valinnassa. Varmistamme, että aines on laadukasta ja käyttötarkoitukseesi sopivaa ja toimitamme sen suoraan haluamaasi kohteeseen ripeillä toimitusajoilla. Ota yhteyttä ammattilaisiimme kaikissa maarakentamiseen liittyvissä kysymyksissäsi, palvelemme sinua mielellämme.

Tutustu Kuljetuspolariin myös Vimeo-kanavalla

Lähetä Kuljetuspolarin ammattilaiselle viesti

Ota yhteyttä