Viherrakentaminen: ota huomioon pihan viimeistelyssä oikeat kivet ja hiekat

Viherrakentaminen ja pihan viimeistely ei ole vähäpätöinen asia rakentamisessa. Onnistunut lopputulos eli viihtyisä ja toimiva kokonaisuus on kaikkien rakentajien intressi ja kuuluu oleellisena osana arjen mukavaan asumiseen. Se millaiseksi oman piha-alueensa suunnittelee, riippuu asujasta ja jokaisen omista lähtökohdista. Suunnitteluun voi ottaa heti alussa avuksi vaikka viherrakentamisen ammattilaisen.

Ihan aluksi on arvioitava sitä, millaisessa maastossa tontti sijaitsee ja millainen on pihan maaperä – ne asettavat omat vaatimuksensa ja haasteensa viherrakentamiselle. Suunnitteluun kannattaakin käyttää ammattilaista, joka tuntee paikalliset olosuhteet. Häneltä on hyvä pyytää arvio kustannuksista jo ennen tontin hankintaa, mikäli haluaa välttyä suurilta yllätyksiltä perustamiskustannuksissa.

Viherrakentamisessa ja pihan viimeistelyssä tarvittavan kivi- ja maa-aineksen määrä ja laatu määräytyvät pitkälti tontin maaperän mukaan.

Heinäkuinen ilmakuva taajamasta lintuperpektiivissä. Hyvin hoidettuja peltoja ja omakotitalo sekä mäntymetsää..
Viherrakentaminen kiinnostaa monia rakentajia, sillä omalle tontille saadaan lisää viihtyisyyttä.

Viherrakentaminen, varmista materiaalin sopivuus

Pihan viimeistelyssä ja viherrakentamisessa tarvitaan monenlaisia kivi- ja maa-aineksia. Sokkelin viereen talon ympärille asennetaan yleensä sepeliä tai mukulakiviä. Pihalaatoituksen alle tasaushiekaksi soveltuu parhaiten esimerkiksi raekooltaan 0/3–6 mm:n kivituhka tai seulottu hiekka 0/8 mm. Pihan sorapintaisille liikennealueille, kuten pihakäytäville ja autopaikoille ynnä muille vastaaville parhaiten soveltuva pintamateriaali on kivituhka, jonka raekoko on esimerkiksi 0/6–8 mm tai 0–16 mm.

Kivituhka levitetään vähintään 5 cm:n syvyydelle, kastellaan ja tiivistetään huolellisesti. Näin tehtynä kivituhka muodostaa tiiviin ja sileän pinnan, jonka puhtaana pitäminen on helppoa. Entäs esimerkiksi hiekkalaatikko? Siihen tarvitaan leikkihiekkaa perheen pikkuväen käyttöön. Keinujen ja kiipeilytelineiden putoamisalueille taas on syytä laittaa iskunvaimentavaa turvahiekkaa. Joku taas haluaa koristella istutusten reunuksia ja toteuttaa vaikkapa erilaisia kulkuväyliä, näihinkin pitää valita silmää miellyttävät, kestävät ja tyylikkäät kivi- ja maa-ainekset.

Kaikissa kivi- ja maa-aineshankinnoissa viherrakentamisen ja pihan viimeistelyn osalta täytyy varmistua siitä, että materiaali sopii käyttötarkoitukseensa – täyttää laadultaan kiviainesalan standardit.

Viherrakentaminen: pihan viimeistelyyn soveltuvia kivi- ja maa-aineksia

Muista monipuolinen Rakentajan maarakennusoppaamme, lataa se veloituksetta käyttöösi.

Lataa rakentajan maarakennusopas

Hyödynnä rakentajan maarakennusopasta

Omakotitalon rakentaminen on aina suuri hanke, useimmille se elämän suurin yksittäinen investointi. Rakennusprojektia suunnitellessa eteen voi tulla monenlaisia kysymyksiä, usein erityisesti maarakentamiseen liittyen. Siksi olemme koonneet hyödynnettäväksesi rakentajan maarakennusoppaan – se vastaa yleisimpiin mieltä askarruttaviin asioihin. Mikäli pohtimasi asia ei löydy oppaasta, ota meihin yhteyttä, niin autamme mielellämme!

Kuljetuspolar on maarakentamisen asiantuntija ja toimittaa kivi- sekä muut maa-ainekset monipuoliseen viherrakentamiseen ja piha-alueiden viimeistelyyn, niin yksityis- kuin ammattikohteisiin. Saat meiltä tarvitsemasi hiekat, sorat, mullat, kivet, murskeet ja täytemaat.

Meille on todella tärkeä juttu, että palvelumme ja toimittamamme kivi- ja maa-aines on aina laadultaan erinomaista ja juuri sinun käyttöösi soveltuvaa. Kun olet valinnut materiaalin, toimitamme sen suoraan pihallesi joustavalla aikataululla, nopeimmillaan jopa samana päivänä itse tilauksesta.

Kysy rohkeasti lisätietoja sinua askarruttavassa asiassasi, henkilökuntamme palvelee mielellään kaikissa maarakentamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Ota yhteyttä

Tutustu Kuljetuspolariin myös Vimeo-kanavalla

Lähetä Kuljetuspolarin ammattilaiselle viesti

Ota yhteyttä