Rakennustontillesi talon sokkeli

Rakentajille talon sokkeli herättää jo tunteen siitä, että juuri se oma unelmien koti, mökki tai jokin muu tontin rakennuskohde alkaa konkretisoitua – ja on paljon enemmän kuin rakennuspiirustus tai lupadokumentti, jonka parissa on mietitty kokonaisuutta ja yksityiskohtia.  

Talon sokkeli on yksi etappi oman kodin rakentamisen varrella. Ennen talon sokkelia ja perustusten tekemistä on hoidettava tontille maatyöt ja tutkittava maapohjan kantavuus sekä puntaroitava tontin muita ominaisuuksia. Rakennuksen elinkaari on pitempi, kun satsataan laatuun maanrakennus- ja perustusvaiheessa.

Rakentajan kannattaa myös arvioida vuodenaikojen vaihtelua ja tontin toimivuutta. Muun muassa rakennustontilla käytettävät kivi- ja maa-ainekset täytyy valita aina tontin erityispiirteiden mukaan, mutta tietysti maa-ainesten suhteen myös rakentajan omilla toivomuksillakin merkitystä. Niistä on silti hyvä käydä keskustelua etukäteen asiantuntijan kanssa ennen rakentamisen aloittamista.

Luonnollisesti ammattitaitoisen maanrakennuskumppanin valinta heti projektin alussa on varmempi askel onnistumiseen. Omalle tontille maatyöt on muutenkin järkevää tilata kokonaisuutena samalta urakoitsijalta, joka huolehtii niiden läpiviennistä. 

Talon sokkeli ja siihen liittyvää rakentamista. Etualalla keltaisissa huomiohaalareissa ammattilainen lapioimassa kiviainesta.
Talon sokkeli konkretisoi omaa rakennusprojektia. Ennen kuin sokkelin pariin päästään, on kuitenkin huolehdittava tontin maanrakennustöistä.

Talon sokkeli: mitä tarvitset ennen sitä

Kuljetuspolarilaisten motto kuuluu seuraavasti: ”Vahvan, oikein suunnitellun ja rakennetun perustuksen päälle on turvallista rakentaa elämäsi suurin sijoitus.” 

Kuljetuspolarilaiset tekevät sovittaessa tontillesi valmiiksi asennettuna putkitukset, viemärit, sadevesijärjestelmät, tiivistykset, salaojat, konetyöt ja sisätäytöt. Eli tilauksesta sokkelivalmiin pohjan unelmiesi talolle tai vapaa-ajan asunnolle! Voit myös tilata meiltä pelkästään konetyöt ja materiaalit tai kevyimmillään ainoastaan laadukkaat materiaalit – esimerkiksi kiviainekset ja maa-ainekset.

Perustamisessa on kaksi pääasiaa: maansiirtotyöt sekä itse perustusten tekeminen eristyksineen ja salaojineen. Maapohjan kantavuus ja kosteustekninen toiminta varmistetaan suunnittelijan tekemän perustamistapalausunnon mukaisesti rakennuspaikalle oikein valituilla täytemaakerroksilla, huolellisella salaojituksella ja routasuojauksella. Omakotitalon rakentamisessa tarvittavan kivi- ja maa-aineksen määrä ja laatu määräytyvät pitkälti tontin maaperän mukaan.

Pidämme huolta, että saat halutessasi nosturiautot esimerkiksi kattoristikoiden nostoon ja asianmukaiset vaihtolavat rakennusjätettä varten. Jos et ole vielä lukenut kätevistä nosturi- ja vaihtolavapalveluista, kannattaa vilkaista täältä lisätietoja aiheesta. Rakennusprojektisi loppuvaiheessa ammattitaitoiset koneenkuljettajamme viimeistelevät pihasi istutuksia vaille valmiiksi.

Toteutamme ne sovitusti joko kokonaisurakalla tai yksikköhinnoin. Rakentajana pystyt luonnollisesti itse määrittelemään laajuuden, millä tavalla olemme mukana projektissasi. Meiltä saat palvelua suuremman tai sen pienemmänkin mökkiprojektin maarakentamiseen liittyvissä yksittäisissä töissä tai kokonaisurakoinnissa. 

Etualalla keltainen vesivaaka (toisin sanoen vatupassi) asiantuntijan  kädessä. Työväline on tasoitetun hiekan päällä ja se on "vaaterissa".
Omakotitalon, vapaa-ajan asunnon ja mökin rakentaja saa meistä monipuolisen yhteistyökumppanin. Kuljetuspolar on paljon muutakin kuin pelkkä kivi- ja maa-ainesmyyjä sekä niiden toimittaja. 

Erilaiset kivi- ja maa-ainekset, autamme valinnassa

Suosittelemme lämpimästi ottamaan mukaan heti rakennuksen suunnitteluvaiheessa sellaisen ammattilaisen, joka tuntee hyvin ne paikalliset tonttiolosuhteet. Käytännönläheinen vinkkimme kuuluukin, että pyydä ammattilaiselta arvio kustannuksista jo hyvissä ajoin ennen tontin hankkimista. Näin siksi, että vältyttäisiin odottamattomilta yllätyksiltä perustamiskustannuksissa.

Kuinka valitset oikeat kivi- ja maa-ainekset? Tutustu eri kivi- ja maa-aineslajikkeisiin tarkemmin. Tarjolla on paljon vaihtoehtoja, riippuen tietenkin siitäkin, mitä on suunnitelmissa rakentaa (talon sokkeli: meiltä kaikki valmiiksi sitä varten).

Mietityttääkö kivi- tai maa-ainekseen liittyvä asia? Kysy rohkeasti lisätietoja ammattitaitoiselta Kuljetuspolarin henkilökunnalta. Henkilöstömme auttaa mielellään kaikissa kivi- ja maa-aineksiin ja palveluihimme liittyvissä kysymyksissä.

Talon sokkeli liittyy maarakentamisen käsitteisiin

1. Rakennekerroksia
Näitä ovat pohjamaa, suodatinkerros, jakava kerros, kantava kerros, tasauskerros ja kulutuskerros.

2. Suodatinkerros
Sen tarkoituksena on estää alus- ja päällysrakenteiden sekoittumista. Suodatinkerroksena voidaan käyttää esimerkiksi hiekkaa tai terästeollisuuden sivutuotteena syntyvää masuunikuonaa. Joskus suodatinkerros korvataan suodatinkankaalla tai käytetään molempia.

3. Jakava kerros
Jakaa kuormitusta alempiin kerroksiin. Jakavassa kerroksessa käytetään yleensä kalliosta tai sorasta murskattua kiviainesta, joiden raekoko on käyttökohteesta riippuen 0–56 mm tai 0–90 mm. Joskus jakava kerros tehdään myös louheesta.

4. Kantava kerros
Tarkoitus on lisätä ja varmistaa rakennettavan alueen kantavuus. Kantavassa kerroksessa käytetään kallio- ja soramursketta raekooltaan 0–32 mm tai 0–56 mm.

5. Tasauskerros
Tämän idea on tasata kantava kerros päällystettä varten. Tasauskerros voi toimia myös väliaikaisesti tai pysyvästi tien kulutuskerroksena.

6. Kulutuskerros
On tien ylin kerros. Siinä käytetään useimmin pintamateriaalina sora- tai kalliomursketta tai asfalttia.

7. Kapillaarisuus
Merkitsee ominaisuutta, joka tarkoittaa veden nousukykyä materiaalissa. Kapillaarisuus vaihtelee paljonkin eri kiviainesten välillä.

8. Kapillaarikatkokerros
Tämä tarkoittaa pohjarakentamisessa sepeli- tai singelikerrosta, joka katkaisee maan kosteuden nousun rakenteisiin.

9. Kuivakuorikerros
Kuivakuorikerroksessa on kyse pohjaveden yläpuolella olevan pehmeän, savisen maalajin kantavasta pintakerroksesta.

10. Maan häiriintyminen
Maarakentamisen käsite kuvaa maan kantavuuden voimakasta heikkenemistä savimailla, jos kuivakuorikerros rikotaan tai siinä liikennöidään raskaalla kalustolla. Häiriintymisen seurauksena pehmeä maa-aines saattaa pursuta ylöspäin. Häiriintynyt savimaa vaatii usein erikoiskäsittelyä, kuten massanvaihdon kantavampiin materiaaleihin tai paksun suodatin- ja kantavan kerroksen häiriintyneen maan päälle.

11. Maaperätutkimus
Tärkeää ja kannattavaa tehdä aina omalle tontille, jolle aikoo rakentaa. Maaperätutkimuksella selvitetään maaperän kantavuus ja muut ominaisuudet. Tutkimuksen avulla voidaan optimoida rakenteen mitoitus sekä perustus- ja maarakennustöiden kustannukset.

12. Talon sokkeli
Talon sokkeli on rakennuksen perustusta, mutta ennen omakotitalon perustusten tekemistä tontilla riittää tekemistä. Ennen kuin rakentajan tontilla on sokkelivalmis pohja, on täytynyt tapahtua paljon.

Lähes 60 vuoden kokemuksella

Yrityksellämme on historiaa jo lähes 60 vuotta, joten yksittäisiä urakkakohteita kertyy pitkä lista – puhumattakaan mielenkiintoisista omakotitalon tai muuhun rakentamiseen liittyvistä yksityisistä tonteista eri puolilla Suomea. Olemme kuljettaneet ja toimittaneet kivi- ja maa-aineksia lukemattomiin erilaisiin rakennustarpeisiin. Siinä samalla olemme saaneet olla osaltamme matkassa tekemässä tuhansien rakentajien unelmista totta.

Koska olemme saaneet sinut vieraaksemme verkkosivuillemme, ole hyvä ja vilkaise samalla myös referenssejämme. Löydät ne täältä. Voit kysyä tarkemmin asiantuntevalta tiimiltämme osaamisestamme ja siitä, kuinka voisimme auttaa sinua.

Talon sokkeli ja muut rakentajalle hyödylliset asiat löydät tietysti rakentajan maarakennusoppaasta

Rakentaja! Nämä aiheet saattavat kiinnostaa

Verkkosivuillamme on myös muita aiheita, joissa käsitellään kattavasti erilaisia maarakennus/infra-alaan liittyviä osa-alueita. Tähän alapuolelle olemme koonneet joitakin asioita, jotka ovat kiinnostavia etenkin rakentajille.

Lähetä Kuljetuspolarin ammattilaiselle viesti

Ota yhteyttä