Kasvimaan perustaminen

Kasvimaan perustaminen esimerkiksi omakotitalotontille tai vapaa-ajan asunnon piha-alueelle on usean rakentajan to do -listalla. Erilaiset kasvimaat miellyttävät monia meistä niiden tarjoaman hyödyllisyyden vuoksi. Sen lisäksi, että kasvimaa tuottaa terveellistä tarjottavaa kotitalouden ruokahetkiin, kasvimaan pitäminen tarjoaa lukemattomille multasormille ja viherpeukaloille mukavan harrastuksen. On palkitsevaa nähdä oman kasvimaan kukoistavan. Kasvimaan perustaminen piristää myös piha-alueen yleisilmettä.

Kasvinmaan perustaminen: etualalla kasvanutta heinää pellolla, johon aurinko paistaa. Taustalla kaivinkone.
Valoa ja lämpöä: kasvimaan perustaminen tontin aurinkoisimmalle paikalle on hyvä valinta.

Ykkösasia kasvimaan perustamisessa on valo, sillä vaikkapa hyötykasvit tarvitsevat runsaasti auringonvaloa. Kasvimaata suunnitellessa kannattaakin suosiolla valita sille oman tontin valoisin paikka, jota esimerkiksi puut ja tontilla olevat rakennukset eivät pääse varjostamaan. Samassa yhteydessä on hyvä pohtia veden käyttäytymistä tontilla. Vettä ja kastelua toki tarvitaan, mutta vesi ei saa jäädä seisomaan kasvimaalle.

Mikäli tontin maa on jo heti startista hyvässä kasvukunnossa, ei tontille tarvitse välttämättä tehdä suuria toimenpiteitä maanparantamiseksi. Tarvittaessa omalle tontille voi teetättää maa-analyysin/viljavuustutkimuksen, mikäli haluaa selvittää tarkemmin kasvien menestymismahdollisuuksia – ja tehdä sen jälkeen tarvittavia maanparannustoimia ammattilaisen kanssa. Yleisenä periaatteena voi monen kasvin kohdalla todeta, että parhaiten kasvu tapahtuu multavassa ja kuohkeassa maassa, joka on myös lannoitettu oikein.

Kasvimaan perustaminen on monen rakentajan unelma. Kesäinen ilmakuva, jossa näkyy asutusta ja tontteja. Ympärillä metsää. Keskellä kuvassa seutua halkova maantie.
Kasvimaan perustaminen on luonteva osa rakentamisen kaarta – siinä vaiheessa, kun tontilla uurastetaan piha- ja viherrakentamisen parissa.

Laadukas maa-aines ja kasvimaan perustaminen

Korkealaatuinen multa on edellytys onnistuneelle kasvualustalle. Mullan avulla luodaan ravinteikas pohja kasvistolle sekä esimerkiksi nurmelle (lue tarkemmin verkkosivuillamme myös nurmikon perustamisesta). Laadukas multa tekee tehtävänsä myös siten, että pihamaa voi hyvin. Muista kuitenkin, että esimerkiksi kesäkukat tarvitsevat oman erikoismultansa – monien muiden kasvien lailla.

Multa on kivennäisaineiden sekä eloperäisten ainesten seos. Sen valmistuksessa käytetään tavallisesti peltomultaa, turvetta ja kompostia erilaisina yhdistelminä. Kun tarvittava aines on kasassa, sen ensiluokkainen laatu varmistetaan vielä seulonnalla. Tämä menetelmä poistaa mullasta esimerkiksi raskasmetalleja ja muita ei-haluttuja sattumia. Seulonnan yhteydessä mullan laatua parannetaan entisestään lisäämällä siihen pieniä määriä hiekkaa, silttiä ja kalkkia.

Multaa käytetään muun muassa piha- ja viherrakentamisessa unohtamatta puistorakentamista, koska se soveltuu erinomaisesti sekä nurmelle että erilaisille kasveille ja istutuksille. Yleensä multaa käytetään nurmen ja muiden istutusalueiden perustuksissa sekä niiden korjailuissa. Kasvimaan perustaminenkin – ja siinä onnistuminen – nojaa laadukkaaseen multaan.

Kuljetuspolar toimittaa pääasiallisesti seulottua pelto- ja turvemultaa. Se toimii yleismultana pihan istutuksille, nurmen perustuksille ja paikkaukseen. Muita multalaatuja ovat luomumulta, kesäkukkamulta, perennamulta, kestomulta, kylvömulta, taimimulta, havumulta, puutarhaturve, luonnonturve, kookoskuitu, perliitti ja vermikuliitti.

Tutustu tarkemmin multaan

Kasvimaan perustaminen, maa-ainesten valintaan apua

Suosittelemme rakentajia ottamaan mukaan heti rakentamisen suunnitteluvaiheessa sellaisen ammattilaisen, joka tuntee hyvin ne paikalliset tonttiolosuhteet. Käytännönläheinen vinkkimme kuuluukin, että pyydä ammattilaiselta arvio kustannuksista jo hyvissä ajoin ennen tonttisi hankkimista. Näin kannattaa toimia siksi, että vältyttäisiin odottamattomilta yllätyksiltä perustamiskustannuksissa.

Kuinka valitset oikeat kivi- ja maa-ainekset? Tutustu eri kivi- ja maa-aineslajikkeisiin tarkemmin. Tarjolla on paljon vaihtoehtoja, riippuen tietenkin siitäkin, mitä on suunnitelmissa rakentaa. Kysy rohkeasti asiantuntija-apua kuljetuspolarilaisilta. Kasvimaan perustaminen, ota yhteyttä henkilökuntaamme. Autamme mielellämme kaikissa kivi- ja maa-aineksiin sekä palveluihimme liittyvissä kysymyksissä.

Palvelumme laajuus on helppo valita

Kuljetuspolarilaisten motto kuuluu näin: ”Vahvan, oikein suunnitellun ja rakennetun perustuksen päälle on turvallista rakentaa elämäsi suurin sijoitus.” Toteutamme palvelut sovitusti joko kokonaisurakalla tai yksikköhinnoin. Rakentajana määrittelet itse sen laajuuden, millä tavalla olemme halutessasi mukana projektissasi. Meiltä saat palvelua suuremman kokonaisuuden tai sen pienemmänkin mökkiprojektin maarakentamiseen liittyvissä yksittäisissä töissä tai kokonaisurakoinnissa. Olemme siis paljon muutakin kuin pelkkä kivi- ja maa-ainesten toimittaja. Meiltä saat maarakentamisen kaikki palvelut pohjarakentamisesta maa-ainesmyyntiin.

Kuljetuspolarilaiset tekevät sovittaessa tontillesi valmiiksi asennettuna putkitukset, viemärit, sadevesijärjestelmät, tiivistykset, salaojat, konetyöt ja sisätäytöt. Toisin sanoen tilauksesta sokkelivalmiin pohjan unelmiesi talolle tai vapaa-ajan asunnolle! Voit myös tilata meiltä pelkästään konetyöt ja materiaalit tai kevyimmillään ainoastaan laadukkaat materiaalit – esimerkiksi kiviainekset/maa-ainekset vaikka kasvimaan perustamiseen.

Oletko jo kuullut kätevistä nosturi- ja vaihtolavapalveluista? Pidämme huolta, että saat halutessasi nosturiautot esimerkiksi kattoristikoiden nostoon ja asianmukaiset vaihtolavat rakennusjätettä varten. Kannattaa vilkaista täältä lisätietoja asiasta. 

Nämäkin aiheet saattavat kiinnostaa

Verkkosivuillamme käsitellään kattavasti myös muita maarakennus/infra-alaan liittyviä asioita, joiden uskomme olevan hyödyllisiä kaikille rakentajille. Tähän alapuolelle olemme koonneet joitakin aihealueita. Kannattaa tutustua tarkemmin myös Tietopankki-sivuun. Kasvimaan perustaminen: kysy tarvittaessa meiltä lisää.

Jos suunnittelet rakentamista, muista myös veloitukseton rakentajan maarakennusoppaamme. Se on helppo ladata veloituksetta sivuiltamme.

Vankalla kokemuksella

Yrityksellämme on historiaa jo melkein 60 vuotta. Niinpä yksittäisiä urakkakohteita kertyy pitkä lista – puhumattakaan mielenkiintoisista omakotitalon tai esimerkiksi vapaa-ajan rakentamiseen liittyvistä töistä yksityisillä tonteilla eri puolilla Suomea. Olemme kuljettaneet ja toimittaneet kivi- ja maa-aineksia lukemattomiin erilaisiin rakennustarpeisiin. Ja siinä samalla meillä on ollut ilo olla omalta osaltamme matkassa tekemässä tuhansien rakentajien haaveista totta.

Kuljetuspolarilla on Rakentamisen Laatu RALA ry:n auditoima laatujärjestelmä, RALA ry on myöntänyt yhtiölle sekä RALA-sertifikaatin että RALA-pätevyystodistuksen. Kuljetuspolarin laadun varmistamiseen ja jatkuvaan kehittämiseen osallistuvat koko henkilöstö ja kuljetusyrittäjät. Suomen Asiakastieto Oy on myöntänyt Kuljetuspolarille Suomen Vahvimmat -erikoissertifikaatin. Luottoluokituksemme on AAA. Täällä voit tutustua yritykseemme tarkemmin.

Lähetä Kuljetuspolarin ammattilaiselle viesti

Ota yhteyttä