Hiekka ja sen käyttökohteet

Yleisimpiä käyttökohteita seulotulle, eli hienojakoiselle hiekalle ovat muun muassa rakennusten perustukset (hiekka: käytetään suodatinkerroksena), erilaiset ympärys- ja sisätäytöt sekä putkien ja kaapeleiden ympärykset. Tämän lisäksi hiekkaa hyödynnetään myös tierakentamisessa (suodatinkerros), imeytyskentissä, pihatöissä (pihalaattojen asennukset), lasten leikkipaikoissa (ympäröivä maa sekä hiekkalaatikot) tai mökin uimarannan rakentamisessa, näin muutamia vaihtoehtoja mainitaksemme.

Hiekka: vaaleanruskeaa hiekkaa läheltä kuvattuna.
Hiekka on eräs rakennusbetonin keskeisimpiä ainesosia.

Hiekan raekoot

Tyypillisimmät raekoot hiekalle ovat:

Luonnon Hiekka

 • Ei seulottua
 • Edullisin vaihtoehto
 • Monikäyttöinen
 • Suosituin hiekkalaatu

0–4-millinen hiekka
käytetään muun muassa

 • Asennushiekkana
 • Hiekkalaatikkohiekkana
 • Saumaushiekkana

0–8-millinen hiekka
käytetään muun muassa

 • Asennushiekkana
 • Saumaushiekkana
 • Puhallushiekkana

Luonnon hiekka

Luonnossa esiintyvä hiekka on yksi suosituimmista rakennusten pohjustuksessa käytettävistä materiaaleista. Sitä ei seulota eikä käsitellä, vaan se käytetään samassa muodossa, jossa se on hankittu. Käyttökohdetta ja -tarkoitusta mietittäessä täytyy kuitenkin huomioida se, että ottopaikasta riippuen, hiekan seassa voi esiintyä erikokoisia kiviä.

Mikäli tarvitset hiekkasi hienona, ilman isompia kiviä, suosittelemme tilaamaan joko 0–4 mm:n tai 0–8 mm:n raekokoista hiekkaa. Muista, että voit ottaa meihin yhteyttä jos tarvitset apua oikean maa-aineksen valinnassa.

Tiesitkö muuten, että seulomisen sivutuotteena hiekasta saadaan singeliä ja seulanpääkiviä?

Tiesitkö näitä asioita hiekasta?

 • Sitä käytetään betonin lisäksi myös tiilien ja erilaisten lasien valmistuksessa
 • Se on yksi lasivillan tärkeimmistä materiaaleista
 • Hiekkavalu on menetelmä, jossa hiekkaa käytetään metalliesineiden valmistuksessa
 • Ennen kuin puhdistusaineet olivat arkipäivää, hiekkaa käytettiin osana lattioiden ja puuastioiden tehopuhdistusta
 • Talvisten tienpintojen liukkautta torjutaan hiekoituksella
 • Hiekkaa käytetään maalaamisessa ja muussa pinnoituksessa pintaefektin saavuttamiseksi

Hiekka ja rakentaminen

Hiekka on yksi rakennusbetonin keskeisimpiä ainesosia, jonka johdosta se on niin suosittu komponentti rakentamisessa, että sitä kaivetaan nopeammin kuin se ehtii uudistua. Rakennushiekasta on useassa maassa jo huutava pula ja sen ympärille onkin kehittynyt suurehko ja kansainvälinen liiketoiminta.

Joidenkin arvioiden mukaan kansainvälisen hiekkakaupan arvo on noin 60 miljardia dollaria vuodessa. Tämän lisäksi olemassa on vielä pimeä markkina, jonka tarkkaa arvoa ei tiedä kukaan, mutta varovaisempienkin arvioiden mukaan puhutaan miljardeista.

Kansainvälisen hiekkapulan tarpeesta kertoo jotain myös se, että rakennuttaessaan nykyistä maailman korkeinta rakennusta Burj Khalifaa, Dubai rahtasi betonin valmistukseen tarvittavan hiekan Australiasta.

Hiekan hinta

Hiekka myydään ja toimitetaan kuormalavoina, oli kyseessä sitten yksityis- tai yritysasiakas. Sen hinta vaihtelee käyttötarkoituksen, karkeuden sekä tilausmäärän mukaan.

Kun hiekkalasti on tilattu, toimituksesta sovitaan asiakkaan kanssa ja se toimitetaan asiakkaan toivomaan kohteeseen joutavilla toimitusajoilla.

Miksi ostaa kiviaines Kuljetuspolarilta?

Meille on kunnia-asia, että toimittamamme kiviaines on aina ensiluokkaisen laadukasta ja juuri sinun käyttötarkoitukseesi sopivaa. Kun materiaali on valittu, toimitamme sen suoraan pihallesi tai muuhun toivomaasi kohteeseen nopealla aikataululla.

Jos et ole varma mikä kiviaines soveltuu parhaiten käyttötarkoitukseesi ja kuinka paljon sitä tarvitset, ota meihin rohkeasti yhteyttä. Meidän tehtävämme on auttaa sinua oikeanlaisen kivi- ja maa-aineksen valinnassa.

Hiekka sekä muut maa-ainekset arki- ja ammattikäyttöön

Ota yhteyttä

Mikäli tarvitset apua rakentamisessa, lataa veloitukseton rakentajan maarakennusopas

Kuljetuspolarin Vimeo-kanava

Kysy maa-aineksista Kuljetuspolarin ammattilaiselta

Ota yhteyttä