Nurmikon perustaminen pohjustaa kauniin pihan

Jokaisella on piha-alueen suunnittelussa ja viherrakentamisessa omat mieltymyksensä. Osa haluaa pihastaan mahdollisimman vehmaan, kun taas toiset kaipaavat avaruutta ja tilantuntua. Yhdistävä nimittäjä on kuitenkin yleensä toive vehreästä, siististä ja terveestä nurmikosta.

Nurmikon perustaminen: ilmakuva loppukesästä lintuperspektiivistä. Vihreitä peltoja ja rakennuksia, kuvan keskellä halkoo maantie.
Piha-alueen suunnittelussa ja viherrakentamisessa mieltymykset vaihtelevat.

Mitä tasaisemman nurmikostaan haluaa, sitä huolellisemmin sen pohjana toimiva maa-alue kannattaa muokata. Esimerkiksi kivien ja kantojen poistaminen paitsi siistii pihan yleisvaikutelmaa, myös helpottaa sen hoitamista, kun haravoidessa ei tarvitse kompuroida tai ruohoa leikatessa huolehtia terien tylsymisestä.

Nurmikon perustamisessa tulee myös huomioida pihan muoto ja kaadot. Mikäli piha kerää talvella ja keväällä seisovaa vettä tiettyihin paikkoihin, on mahdollista, että se on joko notkelmainen tai koostumukseltaan tiivistä savea. Tällöin nurmikon perustamisen yhteydessä piha on järkevää salaojittaa. Tutustu tarkemmin salaojituspalveluihimme.

Nurmikon perustamisessa on ainesta!

Pihanurmen kasvualustan suositeltava paksuus saattaa yllättää. Multakerroksen on suotavaa olla minimissään 20, jopa 30 cm paksuinen. Nurmikon perustamisessa voidaan hyödyntää paikalta löytyvää ainesta. Saviseen maahan on hyvä sekoittaa turvetta sekä hiekkaa. Heikosti vettä pidättävään soraiseen tai hiekkaiseen maa-ainekseen tulee puolestaan sekoittaa turvetta. Pohjamaa tulee muotoilla siten, että tuleva nurmikko viettää poispäin rakennuksista.

Terve ja elinvoimainen nurmikko tarvitsee ravinteita. Jos maaperässä on liian vähän kalkkia, nurmikko kasvaa kituisesti ja sammaloituu. Samasta syystä nurmikon perustamisessa kannattaa nähdä myös lannoittamisen vaiva. Vaihtoehtoisesti piha-alueelle voidaan toimittaa myös valmiiksi lannoitettu kasvualusta. Lue lisää maa-aineskuljetuksista.

Kalkittu ja lannoitettu multa voidaan sekoittaa puutarhajyrsimellä tai lapiolla, jonka jälkeen pinta tasoitetaan haravalla ja tiivistetään puutarhajyrällä. Sellaisen voi vuokrata esimerkiksi konevuokraamosta.

Nurmikon perustaminen: lähikuva vatupassista (vesivaaka) tasaisen hiekka-alustan päällä.
Pohjamaa tulee muotoilla siten, että tuleva nurmikko viettää poispäin rakennuksista

Perusta nurmikko laadukkaasti

Huolellisistakin pohjatöistä huolimatta nurmikonsiementen laadulla on merkitystä, ja siihen kannattaa käyttötarkoituksen mukaan myös panostaa. Raiheinän avulla nurmikko saadaan nopeasti vihertämään, mutta samalla se on hanakkaa kasvamaan, mikä tarkoittaa tiuhempaa leikkuutahtia. Raiheinää sisältävä nurmikko ei myöskään ole kestävimmästä päästä.

Pelialustaksi, perhe-elämän tarpeisiin ym. kovaan kulutukseen kannattaa valita seos, jossa on runsaasti vähintään kahta niittynurmikkaa ja lisänä puistonataa. Mikäli tavoitteena on huippulaatuinen nurmikko, tulee pitää huolta siitä, että seos ei sisällä lainkaan raiheinää. Tämä vaatii nurmikon perustamisvaiheessa pitkää pinnaa, sillä tällainen seos itää hitaammin ja edellyttää säntillistä hoitoa.

Kylvössä sopiva määrä siemeniä on keskimäärin 3 kg / 100 m², mikä tarkoittaa suunnilleen kourallista neliötä kohti. Tasaisen lopputuloksen varmistamiseksi siemenet kannattaa kylvää pariin kertaan ristikkäissuuntiin. Viimeistelynä siemenet sekoitetaan kevyesti haravoimalla pintakerrokseen, joka jyrätään uudestaan.

Nurmikon perustaminen ei pääty kylvöön

Kun siemen kerran itää, se ei enää selviydy ilman jatkuvaa vedensaantia. Toisaalta kastelussa voi mennä myös liiallisuuksiin, joten varsinkin alussa se kannattaa toteuttaa hellävaroen ja sää huomioiden, jotta siemenet eivät nouse pintaan.

Nurmikon tulee antaa kasvaa rauhassa noin 5–10 cm:n mittaiseksi. Ensimmäisessä leikkuussa se kannattaa jättää hieman normaalia pidemmäksi, jolloin nopeammin itäneiden korsien kasvua saadaan rajoitettua, ja nurmikko saa tilaisuuden tuuhentua hallitusti.

Nurmikon perustaminen aina maa-aineksista nurmikon hoitoon on sitä tarkempaa puuhaa, mitä parempaan lopputulokseen tähdätään. Kuljetuspolar on maarakentamisen asiantuntija ja toimittaa kivi- sekä muut maa-ainekset monipuoliseen viherrakentamiseen ja piha-alueiden viimeistelyyn – niin yksityis- kuin ammattikohteisiin.

Kysy rohkeasti neuvoa.

Ammattitaidostamme löydät myös videoita: tutustu Vimeo-kanavallamme

Lähetä Kuljetuspolarin ammattilaiselle viesti

Ota yhteyttä