Maarakentaminen, käsitteet tutuiksi

Mietitkö omaa rakennusprojektia? Ota maarakentaminen ja termistö haltuun. Ennen rakentamisen aloittamista monia mietityttää varmasti useampikin seikka ja yksityiskohta. Tällä sivulla on hyödyllistä tietoa maarakentamisesta, tutustu alan termeihin – tai lue vaikka ihan vaan kertauksen vuoksi.

Rakennustyömaa, jossa kaivinkone tekemässä maarakennusurakointia. Etualalla kuorma-auto, jonka lavalla on tontilta poisvietävä maa-aines.
Maarakentaminen on urakointia, jossa on hyvä luottaa ammattilaisiin. Rakennustontille saatetaan viedä maarakentamisessa tarvittavia kivi- ja maa-aineksia – ja vastaavasti tontilta voidaan kuljettaa pois vanhaa maa-ainesta.

Lataa rakentajan maarakennusopas

Maarakentaminen – hyödyllisiä käsitteitä

Rakennekerroksia
Näitä ovat pohjamaa, suodatinkerros, jakava kerros, kantava kerros, tasauskerros ja kulutuskerros.

Suodatinkerros
Sen tarkoituksena on estää alus- ja päällysrakenteiden sekoittumista. Suodatinkerroksena voidaan käyttää esimerkiksi hiekkaa tai terästeollisuuden sivutuotteena syntyvää masuunikuonaa. Joskus suodatinkerros korvataan suodatinkankaalla tai käytetään molempia.

Jakava kerros
Jakaa kuormitusta alempiin kerroksiin. Jakavassa kerroksessa käytetään yleensä kalliosta tai sorasta murskattua kiviainesta, joiden raekoko on käyttökohteesta riippuen 0–56 mm tai 0–90 mm. Joskus jakava kerros tehdään myös louheesta.

Kantava kerros
Tarkoitus on lisätä ja varmistaa rakennettavan alueen kantavuus. Kantavassa kerroksessa käytetään kallio- ja soramursketta raekooltaan 0–32 mm tai 0–56 mm.

Tasauskerros
Tämän idea on tasata kantava kerros päällystettä varten. Tasauskerros voi toimia myös väliaikaisesti tai pysyvästi tien kulutuskerroksena.

Kulutuskerros
On tien ylin kerros. Siinä käytetään useimmin pintamateriaalina sora- tai kalliomursketta tai asfalttia.
• Maarakentaminen: maa-aineksia – tutustu

Kapillaarisuus
Merkitsee ominaisuutta, joka tarkoittaa veden nousukykyä materiaalissa. Kapillaarisuus vaihtelee paljonkin eri kiviainesten välillä.

Kapillaarikatkokerros
Tämä tarkoittaa pohjarakentamisessa sepeli- tai singelikerrosta, joka katkaisee maan kosteuden nousun rakenteisiin.

Kuivakuorikerros
Kuivakuorikerroksessa on kyse pohjaveden yläpuolella olevan pehmeän, savisen maalajin kantavasta pintakerroksesta.

Maan häiriintyminen
Maarakentamisen käsite kuvaa maan kantavuuden voimakasta heikkenemistä savimailla, jos kuivakuorikerros rikotaan tai siinä liikennöidään raskaalla kalustolla. Häiriintymisen seurauksena pehmeä maa-aines saattaa pursuta ylöspäin. Häiriintynyt savimaa vaatii usein erikoiskäsittelyä, kuten massanvaihdon kantavampiin materiaaleihin tai paksun suodatin- ja kantavan kerroksen häiriintyneen maan päälle.

Maaperätutkimus
Tärkeää tehdä omalle tontille, jolle aikoo rakentaa. Maaperätutkimuksella selvitetään maaperän kantavuus ja muut ominaisuudet. Tutkimuksen avulla voidaan optimoida rakenteen mitoitus sekä perustus- ja maarakennustöiden kustannukset.

Kuljetuspolar on maarakentamisen asiantuntija. Ota yhteyttä ammattilaisiimme, niin toteutetaan yhdessä kunnon pohja elämäsi tärkeimmälle sijoitukselle!

Punainen kuorma-auto, johon kaivinkone lastaa tontilta poisvietävää vanhaa maa-ainesta.
Maarakentaminen: voit tilata pelkät kivi- ja maa-ainekset Kuljetuspolarin ammattilaisilta.

Maarakentaminen, Kuljetuspolarilta tarvitsemasi kivi- ja maa-ainekset

Kuljetuspolarilta saat tarvitsemasi kivi- ja maa-ainekset eri käyttötarkoituksiin – toimitamme ainekset monipuoliseen maarakentamiseen sekä yksityis- että ammattikohteisiin. Voit tilata meidän kauttamme niin hiekat, sorat, mullat, murskeet kuin täytemaatkin rakentamista varten.

Tilauksen tehtyäsi sovimme materiaalin toimituksesta tarkemmin henkilökohtaisesti kanssasi. Seuraavaksi tilaus toimitetaan irtokuormana haluamaasi osoitteeseen. Toimituksemme tunnetaan joustavuudesta, sillä nopeimmillaan se on perillä toivomassasi kohteessa jopa saman päivän kuluessa tilauksestasi.

Kivi- ja maa-aineksia tonnihinnalla

Kivi- ja maa-ainekset hinnoitellaan pääasiassa tonnihinnalla. Kokonaishinta materiaalitoimitukselle muodostuu siten aina tilatusta määrästä sekä rahtimaksusta. Toimitamme kivi- ja maa-aineksia Ouluun ympäryskuntineen, Oulun eteläisten jokilaaksojen ja Kainuun alueille.

Kerro meille, mihin tarkoitukseen tarvitset kivi- tai maa-ainesta, niin me opastamme sen valinnassa. Ota yhteyttä ammattilaisiimme kaikissa maarakentamiseen liittyvissä kysymyksissäsi, palvelemme sinua mielellämme.

Halutessasi voit tutustua myös Vimeo-kanavaamme – siellä on referenssejämme

Lähetä Kuljetuspolarin ammattilaiselle viesti

Ota yhteyttä