Multa

Laadukas multa on edellytys onnistuneelle kasvualustalle. Sen avulla luodaan ravinteikas pohja kasvistolle sekä nurmelle ja myös pihamaa voi hyvin. Muista kuitenkin, että kesäkukat tarvitsevat oman erikoismultansa, monien muiden kasvien tavoin.

Mikäli tarvitset apua rakentamisessa:

Lataa rakentajan maarakennusopas

Multa
Laadukas multa on edellytys onnistuneelle kasvualustalle

Mistä multa syntyy?

Multa on kivennäisaineiden sekä eloperäisten ainesten seos. Sen valmistuksessa käytetään normaalisti peltomultaa, turvetta ja kompostia erilaisina yhdistelminä. Kun tarvittava aines on kasassa, sen ensiluokkainen laatu varmistetaan seulonnalla. Seulonta poistaa mullasta mm. raskasmetallit ja muut ei-halutut sattumat. Seulonnan yhteydessä mullan laatua parannetaan entisestään lisäämällä siihen pieniä määriä hiekkaa, silttiä ja kalkkia.

Mullan, nurmen ja kesäkukkien lannoittaminen

On sanomattakin selvää, että erilaiset käyttökohteet tarvitsevat erilaisen lannoituksen.

Nurmikko

Nurmikkoa perustettaessa, maa täytyy ensin kalkita ja lannoittaa. Tämän jälkeen riittää kerran keväällä, heti lumien sulamisen jälkeen tehtävä lannoitus. Kertalannoitus suositellaan tehtäväksi jollain pitkävaikutteisella lannoitteella. Lannoite saadaan vaikuttamaan nopeammin kastelun avulla.

Kesällä nurmea ei tarvitse lannoittaa ollenkaan, mikäli leikkuujätettä ei kerätä pois nurmelta. Jos leikkuujäte kerätään pois, nurmea voidaan lannoittaa erilaisilla nurmikkolannoitteilla, esim. Biolan Nurmikkolannoite.

Syyslannoituksen avulla valmistellaan nurmi tulevaa talvea varten. Tähän tarkoitukseen käytetään fosforia, kaliumia ja hivenravinteita sisältäviä lannoitteita.

Kesäkukat

Kun kesäkukat istutetaan erikoismultaan, se on valmiiksi alkulannoitettu. Myös kukkien peruskasvu on pyritty turvaamaan lisäämällä multaan pitkävaikutteista lannoitetta.

Kesäkukkien multa voidaan ja se kannattaakin lannoittaa jokaisella kastelukerralla. Kukkien ja mullan lannoittaminen tapahtuu kasteluveteen liukenevalla lannoitteella. Vanhemmat istutukset tulisi myös lannoittaa nurmen tavoin keväällä, lumien sulamisen ja korjaustöiden yhteydessä.

Syksyllä kasvit ja multa tulee lannoittaa lannoitteella, joka parantaa niiden talvikestävyyttä.

Mullan käyttökohteita 

Multa on ensiluokkainen kasvualusta ja sitä käytetään mm. piha- ja puistorakentamisessa, koska se soveltuu erinomaisesti sekä nurmelle että erilaisille kasveille. Yleensä multaa käytetään nurmen ja muiden istutusalueiden perustuksissa sekä niiden korjailuissa.

Erilaiset multalaadut

Erilaisia multalaatuja on paljon ja niitä tarvitaan, koska kasveilla on erilaisia tarpeita. Toiset kasvit saattavat vaatia happamanmaan (mm. alppiruusu), kun taas toiset kasvit menestyvät emäksisessä ja hyvin vettä pidättävässä maassa (ruusut). Monesti, erikoismultaa vaativien kasvien kanssa toimiessa, mullan nimi paljastaa jo sen käyttötarkoituksen.

Kuljetuspolar toimittaa pääasiallisesti seulottua pelto- ja turvemultaa, joka toimii yleismultana pihan istutuksille, nurmen perustuksille ja paikkaukseen.

Muita multalaatuja ovat:

 • Luomumulta
 • Kesäkukkamulta
 • Perennamulta
 • Kestomulta
 • Kylvömulta
 • Taimimulta
 • Havumulta
 • Puutarhaturve
 • Luonnonturve
 • Kookoskuitu
 • Perliitti
 • Vermikuliitti

Miksi valita Kuljetuspolar?

Harkitsit sitten piha- tai puistorakentamista, voit aina luottaa Kuljetuspolarin apuun projektissasi.

Maa-aineksien laatu on meille kunnia-asia ja ensiluokkaisuuden varmistamme tehokkailla seulontaprosesseilla, joiden avulla ei toivotut ainekset poistetaan lopputuotteesta.

Me toimitamme mullan kuten kaikki muutkin maa-aineksemme, eli sekä yksityiseen- että ammattikäyttöön. Kaiken lisäksi, multa toimitetaan kuormattuna suoraan haluamaasi kohteeseen, oli kyseessä mökki, kotipiha tai puistoalueen perustukset.

Klikkaa painikkeita ja ota meihin yhteyttä.