Viemärit poistavat vettä monin eri tavoin

Viemärit näkyvät rakennusten sisällä altaiden, WC-pönttöjen ja pesukoneiden liitäntöinä sekä lattiakaivoina. Ulkosalla esimerkiksi kaivonkansina ja tarkastusputkina. Arkipuheessa viemärillä viitataankin usein putkeen tai kaivoon, jonka kautta käyttövedestä muodostuva jätevesi kulkeutuu pois käyttöpaikastaan. Todellisuudessa tämä on vasta jäävuoren huippu.

Viemärit ovat valtaosin maan alla sijaitsevia veden hallintaan ja poistamiseen tarkoitettuja järjestelmiä, joiden tehtävänä on kuljettaa vettä rakennuksista ja maa-alueilta vedenpuhdistuslaitoksiin ja niiden kautta puhdistettuna vesistöihin. Näkyvien osiensa lisäksi viemärit koostuvat erilaisista putkistoista, kaivoista, tunneleista ja pumppaamoista, joiden valmistusmateriaaleja ovat betoni, valurauta sekä nykyisin tavallisimmin muovi.

Viemärit kattavat yleensä kaava-alueet ja taajamat, mutta jätevesiviemäreitä rakennetaan yhä useammin myös haja-asutusalueille, joissa ne joko liittyvät omaan vedenpuhdistusjärjestelmäänsä tai yleiseen viemäriverkkoon.

Viemärit valmiiksi asennettuna näkyvillä kuvitetussa havainnekuvassa. Oliivinvihreä puinen kaksikerroksinen omakotitalo.
Viemärit ovat osa toimivaa asumista. Pelkistetty esimerkkikuva tyypillisestä omakotitalotontista.

Viemärit muodostavat monipuolisen kokonaisuuden

Viemärillä voidaan tarkoittaa jäteveden ohella myös huleveden, eli sulamis-, sade- ja perustusten kuivatusveden poistojärjestelmiä tai näiden kaikkien muodostamaa kokonaisuutta.

Asiayhteydestä riippuen viemäreihin voidaan siis lukea jopa rakennuksen maanpäälliset sadeveden poistoratkaisut. Sellaisissa tasakattoisissa rakennuksissa, joissa veden poisto tapahtuu katon keskialueilla sijaitsevien aukkojen ja talon läpi kulkevien putkien kautta, puhutaankin usein kattokaivoista tai kattoviemäreistä. Tyypillisempää kuitenkin on, että sadevedenkin osalta viemäreiksi mielletään lähinnä maanalaiset linjat, joita kutsutaan yhdessä rännien ja vesikourujen kanssa sadevesijärjestelmäksi.

Myös perustusten kuivatukseen liittyvät ratkaisut voidaan käsittää osaksi viemäreitä, mutta tavallisemmin niitä kutsutaan salaojajärjestelmäksi, josta vesi siirtyy kiinteistökohtaisen kaivo-/pumppaamoratkaisun kautta varsinaiseen viemäriin. Lue lisää salaojituksesta toisesta tietopankkiartikkelistamme.

Rakennusajankohdasta, -paikasta ja -asetuksista riippuen nämä erilaiset järjestelmät ja viemärit voivat olla myös osittain yhtä. Monissa vanhoissa rakennuksissa sekä hule- että jätevesi ohjautuvat samaan kaivoon, kun taas saneeraus- ja uudiskohteissa ne ohjataan erillisiä linoja pitkin omiin kaivoihinsa.

Viemärit ovat olennainen osa omakotitalon, vapaa-ajan asunnon tai mökin pohjatöitä, joissa Kuljetuspolar on monipuolinen yhteistyökumppani – paljon muutakin kuin ainoastaan kivi- ja maa-ainestoimittaja. 

Viemärit kannattaa jättää ammattilaisen huoleksi

Viemäreiden avulla vähennetään rakenteisiin kohdistuvaa kosteuspainetta ja poistetaan elinympäristöstä jätevesiä. Siksi niillä on suuri merkitys asumisterveyden, rakennuksen elinkaaren sekä ympäristön suojelun kannalta. Niihin liittyvä rakentaminen, saneeraaminen ja suunnittelu vaativat suurta huolellisuutta ja tulisikin näin ollen jättää ammattilaisille.

Koska viemärit ovat olennainen osa maarakentamista ja pohjatöitä, kannattaa niitä tuntevaa ammattilaista kuulla mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tai jopa ennen tontin hankkimista. Kun arvio sekä viemäri- että muiden pohjatöiden kustannuksista on etukäteen tiedossa, ei perustamisen yhteydessä ilmene yhtä suurella todennäköisyydellä ikäviä yllätyksiä. Uudiskohteissa ja laajoissa saneerausprojekteissa on usein kustannustehokkainta luottaa kaikki maarakennustyöt yhdelle ammattitaitoiselle toimijalle.

Omakotitalon rakennuspaikalla viemäröintiin liittyviä maarakennus- ja pohjatöitä voivat olla esimerkiksi kaivantojen toteuttaminen, maansiirto ja joutomaan poisto, erilaisten putkistojen, kaivojen ja pumppaamoiden asentaminen, kaivantojen täyttö tarkoituksenmukaisilla maa-aineksilla sekä pihan pintamaiden viimeistely istutuksia vaille.

Viemäreihin liittyen tontille tehdään siis paljon ammattitaitoa vaativia maarakennustöitä, jotka eivät näy välttämättä millään tavalla kohteen valmistumisen jälkeen. Kun ne on kuitenkin toteutettu pieteetillä, asuminen on huoletonta.

Viemärit ja muut rakennusprojektin pohjaratkaisut halutussa laajuudessa

Kuljetuspolar tarjoaa sovitussa laajuudessa niin viemärit, sadevesijärjestelmät, tiivistykset, salaojat, konetyöt kuin sisätäytöt – joko yksikköhinnoin tai kokonaisurakkana tarjoten sokkelivalmiin pohjan unelmiesi talolle, vapaa-ajan asunnolle tai mökille! Voit myös tilata meiltä pelkästään konetyöt ja materiaalit tai kevyimmillään ainoastaan laadukkaat kivi- ja maa-ainekset.

Tutustu halutessasi muihinkin kuluttaja-asiakkaille tarjoamiimme palveluihin sekä toimittamiimme kivi- ja maa-aineksiin. Muista myös veloituksetta ladattava rakentajan maarakennusoppaamme.

Lisää osviittaa ammattitaidostamme löydät referensseistämme sekä Vimeo-kanavaltamme.

Lähetä Kuljetuspolarin ammattilaiselle viesti

Ota yhteyttä