Sujuvat maa-ainestoimitukset omakotitalon saneerausprojektin tukena 

Artikkeli kuva

Oululaislähtöiset Aino ja Jarno saneeraavat Kempeleessä kodikseen 1960- ja 70-lukujen taitteessa valmistunutta omakotitaloa. Kattavaan projektiin sisältyvät piilosokkelirakenteen kengittäminen, lattiasaneeraus, sisätilojen lähes täydellinen uudistus sekä tontin salaojitus. Kuljetuspolar on tarjonnut projektissa maa-ainesneuvontaa ja -toimituksia niin talon sisä- kuin ulkopuolisiin tarpeisiin. 

Asuntonäytöistä saneerauskohteeseen 

Muutamia vuosia näyttöjä kierreltyään Aino ja Jarno alkoivat jo kovasti kaivata ikiomaa kotia, mutta sopivaa ei vain tuntunut löytyvän. Lopulta eräs kiinteistövälittäjänä toimineen ystävän bongaama kohde kaappasi mielenkiinnon. 70-lukua henkivä tiiliverhoiltu omakotitalo Kempeleen keskustan kupeessa teki vaikutuksen sisääntulijoita tervehtivällä upealla punaisella tiiliseinällä, olohuoneen korkeilla ikkunoilla ja suurella metsäisellä tontillaan. 

– Tärkeintä meille oli kuitenkin se, että talon pohja oli jo valmiiksi sopivampi kuin missään aiemmassa kohteessa ja että tiloja olisi helppo hieman avartaa yhdistämällä joitakin vierekkäisiä huoneita. Ensimmäistä kertaa tuntui siltä, että yhteen kohteeseen saataisiin kaikki se, mistä olimme haaveilleet, Aino kuvailee.  

Kohteeseen toteutettiin seuraavaksi rakenneaukaisut, jotka paljastivat hieman kohonneita arvoja. Vaikka talo olisi niiden valossa ollut rimaa hipoen asuttava, kaipasivat Aino ja Jarno mielenrauhaa. 

– Emme olisi muuten jatkaneet kaupantekoa, mutta myyjän vastatarjous antoi niin hyvän etumatkan verrattuna vaikkapa jonkin homekohteen hankintaan sokkona, että sitä ei voinut noin vain sivuuttaa. Pitkään asiaa harkittiin, mutta niin vain meistä tuli lopulta remonttikohteen omistajia.  

Kuljetuspolar löytyi avuksi 

Kaksikko tiesi odottaa suuren projektin heittävän eteen joitakin vastoinkäymisiä. Erääksi osoittautuivat talon takapihan puoleisen siiven kattotuolit, jotka oli syystä tai toisesta asennettu etupuolta alemmas. Koska saneerauksen yhteydessä valettava uusi lattia kuroisi huonekorkeutta entistä matalammaksi, vaihtoehdoiksi jäivät tunnelimaiset tilat, kattorakenteen korottaminen tai siiven osittainen madaltaminen, joista parivaljakko päätyi jälkimmäiseen.  

Yksi madalletun siiven tiloista on elokuvateatteri, jonka laatta on valettu kahteen korkoon. Sitä varten täytyi kapillaarikatkon luova sepelipatjakin porrastaa.

 
Madallettavat osat piikattiin auki, kaivettiin rakennesuunnittelijan ohjeiden mukaiseen syvyyteen ja salaojitettiin. Vanhan laatan alapuolista maa-ainesta voitiin käyttää suoraan kaatojen muotoilussa poistamalla siitä ylimääräinen osuus, mutta ennen valua tarvittiin vielä sepelipatja kapillaarikatkoksi.  
Sitä varten pariskunta tilasi Oulun seudulla toimivalta maarakennusyritykseltä sopivaa sepeliä. Kaikki ei kuitenkaan mennyt ihan niin kuin piti.  

– Ilmoitimme tilauksessa sepelin käyttötarkoituksen ja että valvojamme mukaan se ei ehdottomasti saisi sisältää orgaanista ainesta. Kun sepeli sitten toimitettiin, sai jo pelkästään kasan pinnasta poimia useamman kourallisen puun palasia, saati sen sisältä. Aivan kuin seassa olisi murskattu pari puuta, Jarno muistelee. 

Toimittaja ei suostunut muuhun kuin palauttamaan rahat ja noutamaan sepelin pois, joten pari jatkoi maa-ainestoimittajan etsintää. Vinkin Kuljetuspolarista he saivat projektinsa pääurakoitsijalta. 

– Kuljetuspolar oli minulle nimenä tuttu, mutta en ollut aiemmin osannut yhdistää heitä kuluttajille toteutettaviin maa-ainestoimituksiin. Palvelu oli ensimmäisestä puhelusta alkaen mutkatonta ja pian tonttiin rojahti kasa laadultaan juuri sellaista sepeliä kuin pitikin.  

Salaojaurakka kiireesti käyntiin 

Tontin salaojitus oli alustavasti kaavailtu toteutettavaksi kesällä 2024, varsinaisen saneerauksen jälkeen. Edellisvuoden syksyllä kuitenkin havaittiin, että sepelipatja talon madalletun osan alla oli alkanut toimia ikään kuin kaivona ja että kosteusvaurion välttämiseksi salaojaurakkaa olisi syytä kiirehtiä. 

– Sain ammattitaustani kautta järjestettyä vuokrakaivurin järkihintaan ja avuksi tarjoutui kaverimme, joka on tehnyt salaojaurakoita työkseen, joten monessa mielessä onni oli matkassa, Jarno toteaa. 

Salaojaurakan yhteydessä laitettiin alulle myös terassiprojekti, jossa toteutetaan seuraavaksi kolot perustuksille.


Toisaalta urakassa oli myös haasteensa. Pariskunnan talo sijaitsee tontillaan siten, että se tarjoaa suojaisan ja mukavan kokoisen takapihan, mutta jättää pitkien sivujensa ja naapurien kanssa yhteisten raja-aitojen väliin vain kapeat väylät. Tämä, sekä syvemmälle edettäessä kohdattu veden suodattuminen kaivantoon, aiheuttivat sen, että urakka täytyi vaiheistaa käyttämällä kaivettu maa-aines edellisen osan täyttöön ja näin ollen pois seuraavan osan jaloista.  

– Aivan urakan lopulla alkoi jo pintamaa öisin jäätyä. Tipalle se meni, mutta salaojajärjestelmä saatiin kuin saatiinkin täysin toimivaksi juuri ajoissa, Aino huokaisee. 

Palvelua monipuolisissa maa-ainestarpeissa 

Aiempien hyvien kokemusten ansiosta Aino ja Jarno hyödynsivät salaojaurakan sepelitoimituksiin jälleen Kuljetuspolaria. Samassa yhteydessä he toteuttivat pohjatöitä myös takapihan terassia ja etupihan kulkuteitä varten. Aiemmissa vaiheissa oli voitu käyttää samaista salaojasepeliä, mutta pihatien ja autotallin ajoluiskan perustamiseen tarvittiin nyt hieman hienojakoisempaa ja paremmin tiivistyvää lajiketta. Hyvien neuvojen ja sopivan aineksen suhteen ei taaskaan tarvinnut lähteä merta edemmäs kalaan.  

Kuljetuspolar on toimittanut Ainon ja Jarnon saneerauskohteeseen kaiken sepelin ja murskeen. Ainekselle on ollut monipuolista tarvetta niin talon sisä- kuin ulkopuolella.

Aino ja Jarno arvioivat, että suuren yksikerroksisen talon kiertäminen ojituksin sekä muut vaiheet ovat nielleet sepeliä kaikkiaan kolmesta neljään kasettikuormaa. Koska työmaan ahtaus on mahdollistanut vain rajallisen sepelimäärän kerrallaan, on toimituksia ollut välillä tarpeen ajoittaa tarkasti. Pariskunnan mukaan hyvällä toimittajalla on ollut keskeinen rooli projektin sujuvuudessa. 

– Kuljetuspolarin kanssa on kyllä homma toiminut. Vaikka olemme pieni asiakas, on tarpeemme kuultu tarkalla korvalla ja toimitukset hoidettu hienosti ajallaan. Ennen kaikkea ainekset ovat olleet tarpeeseen sopivia ja täyttäneet ongelmitta valvonnan kriteerit. Kesän tullen tarvitsemme autotallin ajoluiskan alle vielä lisää sepeliä ja pihan muokkaukseen pintamaata. Ei ole kyllä epäselvää, mistä ne tilataan, Jarno virnistää. 
 
Lue lisää Kuljetuspolarin palveluista kuluttaja-asiakkaille 
 
Poimi myös vinkit kuluttajien tietopankistamme tai maarakennusoppaastamme ja tutustu lisäksi esimerkiksi seuraaviin toimittamiimme maa-aineksiin: 

Takaisin pääsivulle